Wystawa prac
Józefa Wilkonia

Teatr Wielki Opera Narodowa

Fundacja Chain współpracując z Teatrem Wielkim Opera Narodowa przyczyniła się do wystawy prac Józefa Wilkonia, jednego z najznakomitszych polskich artystów, światowej sławy ilustratora, wybitnego malarza, rzeźbiarza, plakacisty i scenografa teatralnego. Wystawa pt. „Józef Wilkoń. Don Kichot” odbyła się przy okazji premiery sztuki „Don Kichot” w Operze Narodowej.

Obejmuje blisko sto prac, wśród których wymienić można liczne rzeźby, niezwykle interesujące ilustracje, jak i oryginalne szkice i obrazy. Niezaprzeczalnie wyróżniającymi się eksponatami są dwie rzeźby: Don Kichot – o charakterze abstrakcyjnym oraz Sancho Pansa – w stylu figuratywnym.

W wybranych pracach, które można spotkać na wystawie, realizm spotyka się z baśniowością, a bogactwo kolorów przeplata się z ilustracją monochromatyczną. Portrety uzupełniają sceny zbiorowe a krótki plan pojawia się obok horyzontalnych pejzaży. Ilustracje zostały wykonane technikami mieszanymi: tusz, gwasz oraz pastele na papierze, także fotograficznym.

Temat błędnego rycerza pojawił się w jego twórczości autora już na początku lat sześćdziesiątych, ale dopiero na przestrzeni ostatnich lat stworzył on pełną i jak twierdzi, jeszcze niezamkniętą kolekcję Niewątpliwie projektowana przez Wilkonia książka Cervantesa, to jedno z jego największych osiągnięć artystycznych.