Premiera wydawnictwa
Don Kichote

Studio Koncertowe Polskiego Radia w Warszawie

Fundacja Chain – zorganizowała w Studiu Koncertowym Polskiego Radia w Warszawie oficjalną premierę wydawnictwa Don Kichote Miguela de Cervantesa w tłumaczeniu Anny Ludwiki i Zygmunta Czernych z ilustracjami światowej sławy artysty – Pana Józefa Wilkonia. Wydawnictwo ukazuje się w roku czterechsetletniej śmierci Cervantesa (1547-1616).

W uroczystości udział wzięli Wiceminister Kultury i Dziedzictwa Narodowego – Pan Jarosław Sellin oraz Ambasador Królestwa Hiszpanii w Polsce – Pan Agustin Nuñez Martinez, który jest Honorowym Patronem wydania Don Kichote. Minister i Ambasador skierowali do Pana Józefa Wilkonia słowa uznania dla Jego wielkiego dorobku artystycznego.

Zaproszenie do udziału w uroczystej premierze najnowszego dzieła ilustratorskiego Pana Józefa Wilkonia przyjęli takżeczłonkowie i sympatycy Fundacji Arka im. Józefa Wilkonia, Patroni Medialni wydawnictwa (”Rzeczpospolita”, PR 2 PR, TVP Kultura, Miesięcznik Literacki Książki), przedstawiciele świata nauki, kultury i biznesu.

W części artystycznej, zorganizowanej przy współpracy z Narodowym Centrum Kultury oraz Drugim Programem Polskiego Radia wystąpili aktorzy: Maja Komorowska (Teatr Dramatyczny), Wiktoria Wolańska (Teatr Narodowy), Robert Kowalski i Maciej Gąsiorek (Teatr Rampa) oraz muzycy: Artur Janda – śpiew, prof. Liliana Stawarz –  klawesyn, Maciej Łukaszuk – wiolonczela, prof. Michał Nagy – gitara oraz Oliwia Grabowska –  fortepian i Aleksander Tomaszkiewicz – wiolonczela. Program artystyczny prowadził Paweł Siwek (PR 2 PR).

Po zakończeniu oficjalnych części uroczystości Mistrz Wilkoń składał autografy na swoim nowym dziele, a wszyscy goście zostali poczęstowali lampką hiszpańskiego wina.

Godzinna relacja z uroczystości została wyemitowana przez Drugi Program Polskiego Radia 15 października o godz. 20:30.