Brama Grodzka
Teatr NN

wystawa ilustracji Józefa Wilkonia
Izba Drukarstwa – Dom Słów

W dniach 7-29 września w Izbie Drukarstwa – Domu Słów, będących częścią, znanego w całej Polsce, ośrodka kultury Brama Grodzka – Teatr NN w Lublinie, odbyła się wystawa 26 ilustracji Józefa Wilkonia do Don Kichote Miguela de Cervantesa. Na zakończenie wystawy 29 września w dniu urodzin Cervantesa Józef Wilkoń podpisywał pierwsze egzemplarze książki z Jego ilustracjami. Jednym z gości finisażu był obecny prof. Leszek Mądzik wybitny artysta plastyk i reżyser teatralny, twórca cieszącej się światową renomą Sceny Plastycznej KUL.

„Mistrzu,

Szanowni Państwo,

Miejsce i czas, które wybraliśmy na pierwszą prezentację najnowszych ilustracji Mistrza Wilkonia do Don Kichote Miguela de Cervantesa nie są przypadkowe.

Spotykamy się w Lublinie, którego miastem partnerskim jest Alcala de Henares. A właśnie w Alcala nad rzeką Henares, dokładnie 469 lat temu, przyszedł na świat Miguel de Cervantes.

Ilustracje do Don Kichota powierzyliśmy ośrodkowi Brama Grodzka – Teatr NN, który od lat Don Kichota nosi w swoim herbie – logo, ale też, co ważniejsze, donkichotyzm praktykuje. (…)”

Artur Matys – słowo na zakończenie wystawy ilustracji Józefa Wilkonia